Особености на канадската борба (25.04.2001)

- Не обичам бавните неща, всичко трябва да е бързо и безапелационно, твърди 9-кратната световна шампионка Вика Габакова...
Банско през уикенда стана арена на епични битки. В меката на любителите на ските и кръчмите този път си дадоха среща световните колоси по канадска борба. И най-епична, разбира се, бе вечната схватка САЩ - Русия.

Американката Моника Возняк дойде чак в Пирин, за да търси звездния си миг срещу Вика Габакова. Рускинята е 9-кратна световна и 9-кратна европейска шампионка - не е губила среща от 10 години и има около 350 победи. Габакова и Возняк си хващат ръцете. Битката е изтощителна и продължава повече от 3 минути. Лицата са изопнати. Няма фалове, няма разриви между двете ръце. Цялата енергия на двете жени е съсредоточена в центъра на масата. Към края американката усеща, че още не е дошъл нейния миг. Продължава обаче да упорства. Изведнъж ръката й пада до упор. Това е краят за Возняк - тя не само губи директната битка с рускинята, но и разтяга сухожилие. Пада дори от българката Христина Кадиева и остава едва трета. Американката изглежда съсипана за около половин час, след това отново се усмихва. Ще чака европейското първенство през юли.

Силата на ръцете си в пиринския град пробваха 139 състезатели от САЩ, Русия, Швейцария, Швеция и дори Пакистан. Не успяха да намерят Банско на картата само състезателите от Индия, които се "загубиха" по пътя.

Всъщност терминът "канадската борба" се използва единствено в България. Навсякъде по света казват arm-wrestling - борба с ръце, или армспорт. Според шефа на българската федерация Асен Хаджитодоров ние сме взели термина канадска борба от романа на Джек Лондон "Сияйна зора". Там, ако си спомняте, тя е любимо занимание на златотърсачите.

Този спорт си има железни правила. Играе се на принципа на двойното елиминиране. Състезател, който има две загуби, отпада от по-нататъшно участие. В стартова позиция състезателите хващат ръцете си така, че, първите фаланги на палците да се виждат. Захвата на ръцете се разполага в центъра на масата, лактите се установяват на подложките. Свободната ръка хваща ръкохватката на масата. Рамената на състезателите трябва да са успоредни на кантовете на масата. Единия крак на състезателя задължително трябва да е на земята. Борбата започва след команда "Готови-Старт" - "Ready-Go". Победата се присъжда на състезателя който наведе ръката на противника до ограничителя на масата. Този, който получи два фала губи срещата. В случай на разрив на захвата или обявен фал, участниците имат право на 30 секунди почивка. След разрив на захвата ръцете на противниците се връзват със специални ремъци. Фал се присъжда, ако състезател наруши правилата в критична за него ситуация /ако ръката му е отклонена от вертикалата под ъгъл по-голям от 45 градуса/, ако не изпълни команда на рефера, ако повдигане лакътя си от подложката или главата му пресече средната линия на масата, ако главата или рамото му допрат захвата, ако свободната ръка се изпусне от ръкохватката, ако повдигне и двата си крака едновременно от пода и т.н.

"В канадската борба силата е от голямо значение само за начинаещите - победата е преди всичко плод на ум и техника", казва българската шампионка Вероника Бонкова. Няма поводи да не й вярваш - 26-годишната победителка в леката категория е крехка и нежна жена. Силата й можеш да усетиш единствено ако решиш да я пребориш на канадска борба.

Българите са световна сила в този спорт. На последното световно тримата нашенци взеха 4 медала. "Останалите отбори идват с по 40-50 души. Ние сме малко, но сме качествени", казват те.

Българският колос в канадската борба е Цветан Гашевски. Той е 6 пъти поред европейски шампион и три пъти световен в категория до 75 кг. Гашевски се състезава от 10 години. "Ходеше по състезания и винаги губеше. Винаги влизаше с много хъс, но му липсваше техника", казва Вероника Бонкова. През 1994 г. на "Златни пясъци" дошъл треньорът на руския отбор Игор Ахметчин и 10 дни разкривал тайните на спорта. Гашевски не само попил всичко, но и скоро започнал да бие наред. Цветан е доайен на клуба в Горна Оряховица, а всички най-известни българи са негови ученици. "Често се случва учениците да ме бият, но те са и най-добрите спаринг-партньори", твърди Гашевски.

Всички разказват в захлас за легендарната му победа в Москва през 1997 г. на един от най-големите турнири в света - "Златната мечка", в казиното на Чък Норис. Тогава борбата продължава 15 минути, като има фалове, изпускания и 5 минутни захвати. Накрая Гашевски захлупва ръката на двукратния световен шампион Верхия Самхарадзе. Грузинецът припада.

Българската легенда при жените е Вероника Бонкова. През 2000 г. във Финландия тя става вицешампионка, макар да е считана за най-силна в категорията. "Прецакаха я съдиите, като й свириха втори фал, след като беше захлупила съперничката си. На снимките се вижда, че всичко е нормално. Цялата зала започна да освирква съдийското решение", твърдят българите.

Вероника иска световна титла. "Всяка година си казвам - ставам световна шампионка и се отказвам", твърди тя.

Според нея в канадската борба има бая мислене. "Много е важно да прецениш съперника - ако видиш, че е пренапрегнат, значи си го победил. Ако си е заклещил в опора за крака на масата, значи губи, ако в захвата натиска прекалено силно - също е пътник", обяснява тя. Напрежението води до фалове и загуба.

Винаги можеш да излезеш от трудно положение, ако правилно насочиш силата, твърди още Вероника. Ако видиш, че започват да натискат ръката ти и губиш, трябва да промениш ъгъла на натиск - започваш да натискаш първо към себе си - така можеш да използваш силата на бицепса и тежестта на цялото си тяло. Едва след това започваш да натискаш в обратна посока, за да захлупиш ръката на съперника, обяснява Вероника. Започнеш ли да се осланяш на емоции и интуиция - почти винаги губиш, отсича тя. И в тениса има решителни топки - уж играете два часа, три сета, но винаги има две или три топки, които ако не спечелиш, не можеш да победиш. В канадската борба тези моменти са милисекундни - имаш две или три възможности за обръщане на двубоя - ако ти изкривят китката, си аут от борбата, ако изместиш посоката на силата на повече от 10 градуса, също. Това е техника и мисъл, повтаря тя.

За Вероника мъжете разказват легенди. Всички правят упражнения с колело - разтягат се напред и след това се набират на него назад до упор - прилича на лицеви опори върху макара. Вероника го прави с една ръка, чудят се мъжете.

Най-важно за техниката на един състезател е бързия старт. Веднага след командата "Ready, go" натискаш до упор, преди съперникът да е разбрал какво става. "Това или го имаш, или не", твърди Вероника.

Нейната най-голяма приятелка е 9-кратната световна и 9-кратната европейска шампионка Вика Габакова. Тя бие наред с усмивка на лице, почти винаги се кефи на тоталните си победи. "Вероника е страшна, но тука в главата няма никой", сочи с пръст слепоочието си тя, хилейки се, явно с цел да провокира българката. За разлика от Вероника, която тренира канадска борба от 5-6 години, Вика /галено от Виктория/ се бори от 10-годишна. "Макар да живея в Казан, на север от Москва, аз съм осетинка. Там това е национален спорт - викат му скендербег. Още в трети клас започнах да бия наред момчетата в училище", казва тя. Вика има отговор за всички тайни на канадската борба. "Вероника сигурно не знае, - за бързия старт също има тренировки - опъваш един ластик, който връща ръката ти обратно, така се постига еластичност на мускулното усилие", обяснява тя. Вика не харесва дългите борби, а очевидно и няма кой да и предложи това удоволствие. "Обичам всичко да е бързо, щранк, щранк и готово. Аз и като жена съм такава - не обичам бавните неща, еротиката, ой, ой, това не е за мен", маха тя с ръка в типично руски стил. Легендарната рускиня обича да участва в шоута - в петък в София тя ще се бори с всички желаещи мъже. Само, че залогът е малко по-еротичен, заканва се тя. Който загуби, ще трябва да съблича от себе си по една дреха. Накрая, след като остане дибидюс гол, може да получи и автограф, ако иска...

Докато отвън небето лее дъждовен порой, а по пиринските върхове се стелят страшни тъмни облаци, българи, руснаци, швейцарци и пакистанци разливат литри водка "Доктор'с" по кръчмите на Банско. Големите в този спорт твърдят, че водката и силата вървят ръка за ръка. Или поне не си пречат. Единственото правило е да не се пие непосредствено преди боя. "Веднъж немножко употребила и потеряла", казва на българо-руски Вика и се смее чаровно.
Автор: Димитър Илиев
Снимки: Николай Дойчинов
Източник: www.segabg.com


Българският колос в канадската борба Цветан Гашевски е ударил в земята поредния си съперник.
Най-добрата българка в канадската борба Вероника Бонкова понякога влиза в ролята на съдия.
Феноменалната рускиня Вика Габакова /в средата/ спечели поредния си турнир.
Турнирът в Банско не бе най-добрия за световния шампион швейцареца Марсел Алфонс. Той не можа да спечели борбата с лява ръка, а в супертурнира въобще не участва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар